Alcohol en borstvoeding: wat moeders moeten weten

Borstvoeding geven is dé beste manier om je baby te voeden, maar het roept vragen op over bepaalde aspecten van je levensstijl, zoals het drinken van alcohol. Veel moeders vragen zich af of het veilig is om alcohol te drinken tijdens het geven van borstvoeding.

Is het veilig om alcohol te drinken tijdens borstvoeding?

Ja. Matige alcoholconsumptie wordt veilig beschouwd tijdens het geven van borstvoeding. Het is echter belangrijk om rekening te houden met wanneer je alcohol drinkt en hoeveel. Experts adviseren dat als je van plan bent alcohol te drinken, je dat het beste doet direct na een voeding. Op deze manier heeft je lichaam meer tijd om de alcohol af te breken voordat je kroost weer gevoed moet worden. Hierdoor blijft de hoeveelheid alcohol die in de moedermelk terechtkomt minimaal. Over het algemeen duurt het 2-3 uur voordat één alcoholische consumptie uit je lichaam is. Voed je kroost dus niet binnen 2-3 uur na een voeding1.

Hoe lang duurt het voordat alcohol uit moedermelk verdwijnt?

De tijd die het kost voordat alcohol uit moedermelk verdwijnt, varieert afhankelijk van factoren zoals de hoeveelheid alcohol die je hebt gedronken en je lichaamsgewicht. Zoals net al gezegd, duurt het over het algemeen 2-3 uur voordat één alcoholische consumptie uit je lichaam is.

Wat is het effect van alcohol op mijn borstvoeding productie?

Na het drinken van alcohol daalt bij de meeste vrouwen de productie (tot 20 procent).

Tips voor verantwoord alcoholgebruik tijdens borstvoeding:

  1. Matigheid is cruciaal: Beperk de alcoholconsumptie tot een matige hoeveelheid en vermijd het geven van borstvoeding direct na het drinken van alcohol.
  2. Kolf en bewaar: Als je van plan bent om alcohol te drinken, kun je vooraf moedermelk afkolven en bewaren, zodat je kroost gevoed kan worden zonder dat er alcohol in de melk zit. Een fijne (draadloze) borstkolf, kan je hierbij helpen.
  3. Ken je lichaam: Ieders lichaam reageert anders op alcohol. Voel je vrij om je zorgen te bespreken met bijvoorbeeld een lactatiekundige.

Bronvermelding

  1. https://www.borstvoeding.nl/het-dagelijks-leven/alcohol-drinken-als-je-borstvoeding-geeft/ ↩︎
  • Angelina van Scheppingen - Kemper

    Angelina van Scheppingen is eigenaresse en oprichtster van Voorjouwkroost.nl. In 2021 werd Angelina moeder van haar zoontje Tom. Na drie maanden wilde hij zijn fles niet meer. Een klassiek geval van flesweigering. Een vriendin bood de oplossing: een fles van het Oostenrijkse merk MAM. Zij mocht de fles lenen en zag dat haar zoontje zijn voeding weer moeiteloos dronk. Maar nu stuitte ze op een nieuw probleem. MAM-producten bleken lastig verkrijgbaar in Nederland, en dat terwijl ze wereldleider zijn in hun vakgebied. Zo is Voorjouwkroost.nl geboren. Angelina test alle producten uit het assortiment. Doordat zij onlangs nog zes maanden borstvoeding heeft gegeven, is ook geen kolf haar onbekend.

  • Wendy Musch

    Dit artikel is gecontroleerd door Wendy Musch. Wendy is gecertificeerd lactatiekundige IBCLC en lid van de NVL.