Hoe lang kolven? Alles wat je moet weten

Kolven is een belangrijk aspect voor alle mama’s die borstvoeding geven. Maar hoe lang moet je eigenlijk kolven? Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder je persoonlijke behoeften en het doel van het kolven.

Hoe lang kolven per keer?

Kolven duurt net zo lang als borstvoeding geven. Gemiddeld wordt geadviseerd om ongeveer 10-25 minuten per borst te kolven1. Het allerbelangrijkste is dat je jouw borsten goed leeg kolft, zodat je zowel de voor- als achtermelk verzamelt.

Hoe lang duurt het om te kolven?

De duur van het kolven varieert van persoon tot persoon. Sommige moeders kunnen in een kortere tijd effectief kolven, terwijl anderen wat meer tijd nodig hebben. Het belangrijkste is om comfortabel te zijn tijdens het kolven. Meestal kun je ook goed aan je borsten voelen of ze leeg zijn. Heb je het gevoel dat je borsten nog niet leeg zijn? De meeste kolven hebben een 2-in-1 modus. Deze modus is een combinatie van stimulatie en afkolven om de laatste restjes uit de borst te krijgen.

Hoe lang kolven voor achtermelk?

Om voldoende achtermelk te verzamelen, is het belangrijk dat je jouw borsten goed leeg kolft. Het kan helpen om van borst te wisselen of na het kolven nog een paar minuten door te gaan om deze rijpere melk op te vangen. Ook de 2-1 modus kan je hierbij helpen.

Effectieve tips voor het kolven:

  1. Ontspanning is key: Zorg voor een comfortabele en ontspannen omgeving en een goede kolfhouding. Ontspanning helpt de melkstroom te stimuleren. Handsfree kolven geven je natuurlijk veel flexibiliteit. Maar net zoals je tijdens het voeding je vaatwasser niet gaat legen, is dit ook tijdens het kolven niet handig.
  2. Goede maat borstschild: De meest voorkomende reden voor een slechte kolfopbrengst, is de verkeerde maat borstschild. Een lactatiekundige kan je hier goed bij helpen.
  3. Hydratatie en voeding: Zorg goed voor jezelf door voldoende water te drinken en een voedzaam dieet te volgen. Dit kan helpen bij de melkproductie.

Conclusie

Hoe lang je moet kolven verschilt van vrouw tot vrouw en kan dus variëren. Als indicatie kun je aannemen 10-25 minuten, want dat is ook de tijd die je kindje neemt aan de borst. Het is essentieel om te luisteren naar de signalen van je lichaam en comfortabel te zijn tijdens het proces. Gaat het kolven of geven van borstvoeding niet zoals je zou willen? Lactatiekundige Wendy Musch staat voor je klaar.

Hopelijk helpt dit artikel je met de informatie die je nodig hebt over hoe lang je zou moeten kolven!

Bronvermelding

  1. https://www.radboudumc.nl/afdelingen/verloskunde-en-gynaecologie/onze-aandachtsgebieden/verloskunde/de-kraamtijd/borstvoeding/kolven/hoe-vaak-en-hoe-lang ↩︎
  • Angelina van Scheppingen - Kemper

    Angelina van Scheppingen is eigenaresse en oprichtster van Voorjouwkroost.nl. In 2021 werd Angelina moeder van haar zoontje Tom. Na drie maanden wilde hij zijn fles niet meer. Een klassiek geval van flesweigering. Een vriendin bood de oplossing: een fles van het Oostenrijkse merk MAM. Zij mocht de fles lenen en zag dat haar zoontje zijn voeding weer moeiteloos dronk. Maar nu stuitte ze op een nieuw probleem. MAM-producten bleken lastig verkrijgbaar in Nederland, en dat terwijl ze wereldleider zijn in hun vakgebied. Zo is Voorjouwkroost.nl geboren. Angelina test alle producten uit het assortiment. Doordat zij onlangs nog zes maanden borstvoeding heeft gegeven, is ook geen kolf haar onbekend.

  • Wendy Musch

    Dit artikel is gecontroleerd door Wendy Musch. Wendy is gecertificeerd lactatiekundige IBCLC en lid van de NVL.