Hoe vaak moet ik mijn kolf steriliseren?

Hygiëne is bij het kolven ontzettend belangrijk. Daarom is het belangrijke om regelmatig je kolf te steriliseren. Hoe schoner de kolf materialen, des te beter is jouw afgekolfde melk houdbaar.

Hoe vaak moet ik mijn kolf steriliseren?

Het Moedermelknetwerk heeft als richtlijn, 1 keer per dag tot je kroost 6 maanden is en vanaf 6 maanden 1 keer per week. Het gaat dan alleen om de onderdelen die in aanraking komen met jouw moedermelk. De andere onderdelen mag je huishoudelijk reinigen. Stappenplan:

  1. Spoel alle onderdelen af met koud water
  2. Was de onderdelen af met een handsopje.
  3. Steriliseren

Hoe kan ik mijn kolf steriliseren?

Je kunt jouw kolf onderdelen heel eenvoudig steriliseren in een pan kokend water. Pak een grote pan, zodat de onderdelen niet klem komen te liggen tegen de wand van de pan. De wand wordt warmer dan 100 graden, waardoor onderdelen kunnen smelten. Voeg een scheutje huishoudazijn toe. Dit voorkomt kalkafzetting.

  • Angelina van Scheppingen - Kemper

    Angelina van Scheppingen is eigenaresse en oprichtster van Voorjouwkroost.nl. In 2021 werd Angelina moeder van haar zoontje Tom. Na drie maanden wilde hij zijn fles niet meer. Een klassiek geval van flesweigering. Een vriendin bood de oplossing: een fles van het Oostenrijkse merk MAM. Zij mocht de fles lenen en zag dat haar zoontje zijn voeding weer moeiteloos dronk. Maar nu stuitte ze op een nieuw probleem. MAM-producten bleken lastig verkrijgbaar in Nederland, en dat terwijl ze wereldleider zijn in hun vakgebied. Zo is Voorjouwkroost.nl geboren. Angelina test alle producten uit het assortiment. Doordat zij onlangs nog zes maanden borstvoeding heeft gegeven, is ook geen kolf haar onbekend.