Hoe lang mag je moedermelk bewaren?

Als je van tijd tot tijd kolft, dan wil je jouw gekolfde melk natuurlijk zo goed mogelijk bewaren. Maar hoe doe je dat en hoe lang mag je moedermelk bewaren? Download de handige flyer onderaan de pagina.

Hoe bewaar je moedermelk?

Je kunt moedermelk bewaren in glazen of plastic flesjes of in speciale moedermelk zakjes. Vul deze niet tot de rand. Tijdens het invriezen zet de melk namelijk uit en je wilt natuurlijk zo min mogelijk verspillen door te grote porties. Het is belangrijk dat de flesjes en zakjes BPA-vrij zijn. Was voor het kolven áltijd je handen en probeer je moedermelk zo snel mogelijk te koelen. Het artikel gaat verder onder de afbeeldingen.

Zo lang mag je moedermelk bewaren

Hoe lang je moedermelk mag bewaren, hangt helemaal af van hoe, waar en op welke temperatuur je het bewaart. Hier vermelden wij de richtlijnen van Borstvoedingorganisatie La Leche League.

Moedermelk bewaren in de koelkast

Verse moedermelk mag je tot 8 dagen bewaren in de koelkast. Plaats de borstvoeding bij voorkeur niet in de deur. Door het open- en dicht doen van de koelkast zijn op die plek de meeste temperatuurschommelingen. Koelkast temperatuur 0 – 4℃.

Moedermelk bewaren in de vriezer

Hoelang je moedermelk mag bewaren in de vriezer hangt af van het gebruik van je vriezer en het type vriezer dat je hebt. In het vriesvak in de koelkast mag je borstvoeding tot 2 weken bewaren, in een vriezer die vaak open- en dichtgaat 4 maanden en in een vriezer met een constante temperatuur van – 18℃ 12 maanden.
Lees meer over moedermelk invriezen

Ontdooide moedermelk bewaren

Ontdooide moedermelk kun je 24 uur bewaren in de koelkast. Op kamertemperatuur is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te gebruiken.

Opgewarmde moedermelk bewaren

Als je moedermelk hebt opgewarmd is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te gebruiken, binnen 1 uur.

Download de flyer

Borstvoedingorganisatie La Leche League heeft alle informatie gebundeld in een mooie flyer. Tip! Sla ‘m op als afbeelding op je telefoon, dan heb je deze altijd snel bij de hand. Hygiëne is enorm belangrijk bij het kolven. Steriliseer daarom regelmatig je kolf.

  • Angelina van Scheppingen - Kemper

    Angelina van Scheppingen is eigenaresse en oprichtster van Voorjouwkroost.nl. In 2021 werd Angelina moeder van haar zoontje Tom. Na drie maanden wilde hij zijn fles niet meer. Een klassiek geval van flesweigering. Een vriendin bood de oplossing: een fles van het Oostenrijkse merk MAM. Zij mocht de fles lenen en zag dat haar zoontje zijn voeding weer moeiteloos dronk. Maar nu stuitte ze op een nieuw probleem. MAM-producten bleken lastig verkrijgbaar in Nederland, en dat terwijl ze wereldleider zijn in hun vakgebied. Zo is Voorjouwkroost.nl geboren. Angelina test alle producten uit het assortiment. Doordat zij onlangs nog zes maanden borstvoeding heeft gegeven, is ook geen kolf haar onbekend.